Banner_Sexualitat

Higiene íntima

Higiene íntima

La neteja i la cura dels nostres genitals és un punt clau per a poder tenir una bona salut sexual i, per consegüent, unes relacions sexuals satisfactòries. Hem de tenir en compte que si no es té una bona higiene íntima pot suposar irritacions de la zona o complicacions com per exemple, infeccions. Per aquesta raó, avui us oferim una breu guia sobre com tenir una bona higiene íntima i mantenir una bona salut sexual.

En general, pel que fa tant a les persones amb penis com a les persones amb vulva és important seguir els següents passos:

Per a la neteja diària has de tenir en compte el següent:

  • En el cas del penis, renta la zona genital i anal diàriament amb aigua tèbia i un netejador suau d’acord amb el teu pH per a evitar l’acumulació de suor, bacteris i cèl·lules mortes de la pell que poden causar infeccions o mal olor. També és important que et fixis en tots els plecs i zones del penis i l’escrot, i, per exemple, retirar suaument el prepuci per a netejar al voltant del gland, ja que en aquesta zona s’hi poden acumular restes de secrecions que poden causar irritació i crear esmegma.
  • Dins la vulva utilitza únicament aigua i evita els sabons i els gels de dutxa, ja que poden alterar el pH natural de la zona i provocar sequedat o irritacions. Recorda que la teva vagina té una flora vaginal específica i aquesta es neteja sola; per això has d’evitar les rentades vaginals. Poden alterar el pH. desequilibrar el balanç de bacteris sans i fer que sigui més fàcil que s’hi desenvolupi una infecció. Igual que en el penis, és important que netegis tots els plecs, i que retiris lleugerament el caputxó del clítoris per a netejar bé al voltant del gland.

Per altra banda, és important:

  • Roba interior adequada: usa roba interior de cotó o de materials transpirables per a permetre una circulació adequada de l’aire i evitar l’acumulació d’humitat. El cotó permet que la pell respiri i redueix el risc d’infeccions i irritacions. Canvia la teva roba interior diàriament i després de fer exercici.
  • Salvaeslips o protectors: si utilitzes protectors a la roba interior, assegura’t de canviar-los regularment per a mantenir la zona neta i seca. La utilització diària de protectors o salvaeslips pot dificultar la transpiració de la zona i afavorir l’acumulació d’humitat. Durant la menstruació canvia les compreses o tampons regularment, idealment cada 4-6 hores, per a evitar el creixement bacterià.
  • Relacions sexuals: és important orinar després de tenir relacions sexuals per a ajudar a prevenir infeccions urinàries i rentar-te suaument la zona genital amb aigua.
  • Evita productes irritants: evita l’ús de talcs, desodorants, tovalloletes perfumades i altres productes perfumats a la zona genital, ja que poden causar irritació. En el cas de les persones amb vulva és important no utilitzar cap producte que pugui alterar la flora vaginal.
  • Eixuga adequadament: després de rentar-te, banyar-te o orinar, assegura’t de eixugar bé la zona íntima amb una tovallola neta o paper higiènic. Recorda que en el cas de la vulva és crucial la direcció correcta en netejar-te; sempre neteja’t d’endavant cap a enrere per a  evitar la transferència de bacteris de l’anus a la vagina i la uretra. D’altra banda, en el cas del penis és important que desplacis el prepuci suaument i eixuguis la zona del gland.
  • Estiu, platja o piscina: en el cas de les persones amb vulva és important que no deixis el banyador humit molt de temps, ja que l’acumulació d’humitat pot afectar la teva flora i alterar el pH vaginal.
  • Consultes mèdiques regulars: fes visites regulars a les persones especialistes en cada cas d’atenció primària (ginecologia i urologia) per a revisions i davant qualsevol símptoma inusual, com bonys, erupcions, picor o dolor a la zona genital.

Si tens qualsevol dubte no dubtis a contactar-nos (696 483 325). Sexconsulta et pot informar sobre com tenir una bona higiene íntima! 

et podem ajudar amb més informació sobre aquest tema?consulta'ns

Publicador de continguts