Banner_Sexualitat

Píndoles anticonceptives

Píndoles anticonceptives

Com funcionen les píndoles anticonceptives?

Les píndoles anticonceptives contenen dos tipus d’hormones: estrògens i progestàgens. Aquestes hormones treballen de dues maneres per a prevenir l’embaràs:

  • Inhibeixen l’ovulació: impedeixen que els ovaris alliberin un òvul madur.
  • Dificulten l’accés dels espermatozoides: espesseixen el fluix vaginal i creen una barrera natural que dificulta l’entrada dels espermatozoides a l’úter.

Les píndoles anticonceptives protegeixen contra les ITS?

No, les píndoles anticonceptives són molt efectives per a prevenir l’embaràs, però no protegeixen contra les infeccions de transmissió sexual (ITS). Si no tens una parella estable o si tens diverses parelles sexuals, la millor opció és la doble protecció: utilitza la píndola per a evitar l’embaràs i un preservatiu per a prevenir les ITS.

Abans de començar a prendre-les, és recomanable:

  • Consultar amb un/una ginecòleg/loga: És important que un/una professional de la salut avaluï la teva situació per a recomanar-te el mètode anticonceptiu o la píndola més adequats.
  • Triar un horari fix: Has de prendre la píndola a la mateixa hora cada dia per a assegurar la seva efectivitat. Fixa un moment del dia que s’ajusti a la teva rutina, com l’hora del sopar o del dinar.
  • Revisar l’ordre de les píndoles: Assegura’t de saber per on començar a l’envàs i segueix l’ordre indicat.
  • Tenir un blíster extra: És útil dur un blíster extra de píndoles per si de cas.

Com he de prendre-les per primera vegada?

  • Espera que comenci la menstruació.
  • Segueix l’ordre indicat a l’envàs: pren una píndola cada dia, a la mateixa hora, per a evitar oblits.

Què passa en acabar l’envàs?

  • Si l’envàs té 21 píndoles: En prendràs durant 3 setmanes i després descansaràs una setmana, durant la qual tindràs un sagnat per privació (comunament es creu que és la menstruació).
  • Si l’envàs té 28 píndoles: Les darreres 7 píndoles solen ser placebo i el sagnat per privació arribarà durant aquests dies. No hi ha descans entre envasos.

Preguntes freqüents

  1. Què és el sagnat per privació?
    Quan utilitzes mètodes anticonceptius hormonals, com la píndola, el sagnat que experimentes no és un sagnat menstrual com el que es produeix de manera natural. Aquest tipus de sagnat s’anomena sagnat per privació.

  2. Quan estaré protegida?
    Tot i que algunes píndoles indiquen que estàs protegida des del primer dia, és recomanable utilitzar un mètode addicional, com el preservatiu, durant el primer mes per a donar temps al teu cos a adaptar-se.

  3. Què faig si no pens a prendre-la?

    • Si han passat menys de 12 hores: Pren la píndola que has oblidat i segueix amb les altres a l’hora habitual.
    • Si han passat més de 12 hores: Pren la píndola oblidada, segueix amb les altres com toca, però utilitza un preservatiu fins que en comencis el següent envàs.
  4. Què faig si tinc vòmits o diarrea?
    Si vomites o tens diarrea dins les 4 hores següents a prendre la píndola, és possible que l’efectivitat es vegi afectada. Pren una altra píndola de l’envàs extra i continua normalment. Si han passat més de 4 hores, no afecta la protecció anticonceptiva.

  5. I si tenc sagnat entre regles?
    És comú tenir un lleuger sagnat durant els primers mesos d’ús. No deixis de prendre la píndola; aquest símptoma sol desaparèixer sol. Si persisteix, consulta amb un/una professional de la salut.

  6. Què passa si no em baixa la regla?
    A vegades, el sagnat pot no presentar-se. Si has pres la píndola correctament, és molt poc probable que estiguis embarassada. Si tens dubtes, fes-te una prova d’embaràs abans de començar el següent envàs.

  7. I si som fumadora?
    Fumar augmenta significativament el risc de càncer i de problemes cardiovasculars, especialment en persones de més de 35 anys que prenen la píndola. Deixar de fumar és el més recomanable.

  8. Què passa si deix de prendre-la?
    La píndola és un mètode anticonceptiu reversible. Quan deixes de prendre-la, la teva fertilitat torna a la normalitat.

On aconseguir la píndola anticonceptiva?

  • Consulta amb un/una professional de la salut: És fonamental que un/una ginecòleg/loga avaluï la teva situació per a recomanar-te el mètode més adequat.
  • Varietat en el mercat: Hi ha diferents marques i dosis d’hormones. Algunes poden ser més adequades per a les teves necessitats específiques.
  • Altres usos: A més de prevenir l’embaràs, les píndoles poden utilitzar-se per a tractar altres problemes de salut.
et podem ajudar amb més informació sobre aquest tema?consulta'ns

Publicador de continguts