Banner_Sexualitat

Preservatiu o condó femení i masculí

Preservatiu o condó femení i masculí

HEADER sexualitat preservatiu o condó

El condó maculí i femení és l'únic mètode conegut que és un dos en un ja que prevén:

 •  l'embaràs i, 
 •  moltes infeccions de transmissió sexual.

Presevatiu masculí

El preservatiu masculí s'ha d'emprar a totes les que són considerades pràctiques sexuals de risc:

 • sexe oral (fel.lació, cunnilingus i annilingus)
 • penetració vaginal i
 • sexe anal

Consells per què el preservatiu no es rompi o es quedi a dintre

 
 1. Aprendre a posar un condó abans de mantenir relacions. 
 2. No sols és interessant que sàpiga posar el condó qui l'ha d'emprar sinó també la parella sexual. Això garenteix millor el seu ús.
 3. El preservatiu sempre s'ha de posar abans de la penetració vaginal o anal. Pensa que el líquid preseminal pot contenir espermatozous que poden produir un embaràs. A més, també pots transmetre o agafar malalties de transmissió sexual.
 4. Si quan et poses el preservatiu no aguantes el caputxó amb els dits hi pot quedar aire i rompre's.
 5. S'ha de deixar aquest marge sense aire. Si no, quan ejaculis no hi haurà espai i es podrà rompre.
 6. Cal anar en compte amb les depilacions, ja que quan el pèl torna a créixer, i especialment si s'ha rasurat, ho fa amb força i si el preservatiu hi frega es pot rompre.
 7. No obris l'envàs amb la boca, sobretot si dus corrector dental. Alerta amb anells, polseres, ungles ... ja que podries rompre el condó abans de posar-lo. 
 8. Cal mirar la data de caducitat abans de posar-lo. 
 9. Comprovar que el condó està col·locat fins a la base del penis ja que si no pot pujar durant la relació i quedar dins la vagina o anus.
 10. Si el guardes a llocs on està exposat a altes temperatures (per exemple, la guantera del cotxe) o passeges un any el mateix preservatiu a la cartera i la guardes aixafada als pantalons, pot ser que quan l'hagis de fer servir no estigui en condicions.

Com es posa un condó?

Instruccions per a l' ús correcte del condó masculí

 1. Amb l'índex i el polze pressiona la punta del preservatiu per a treure'n l'aire. Si al teu penis no li han fet la circumcisió has d'estirar la pell que cobreix el gland (s'anomena prepuci) per enrere abans de desenrotllar-lo.
 2. Assegura't que no te'l poses a l'inrevés, perquè sinó no el podràs desenrotllar.
 3. Desenrotlla'l des de la punta fins a la base, cobrint totalment el teu penis. No l'estiris.
 4. Retira el condó i fes-hi un nus; tira'l als fems, mai al vàter: no és biodegradable. Si quan empres condons tens alguna irritació o malestar consulta el teu metge: podria ser una reacció al·lèrgica al làtex o al lubricant i pots emprar un altre condó fet amb un altre material.

Preservatiu femení

 

Consistreix en una funda transparent de poliuretà, amb dues anelles flexibles als dos extrems, una a l'interior que permet la col.locació dins de la vagina i una altra d'un diàmetre més gran que roman a l'exterior de la vagina cobrint els genitals externs de la dona. 

A l'igual que el condó masculí prevén de l'embaràs i de moltes infeccions de transmissió sexual.

No obstant, tot i ser igual d'eficaç, cal comentar que és molt més costós i no totes les farmàcies el comercialitzen.

Més informació sobre el preservatiu femení (PDF)

Com es posa un preservatiu femení?

Instruccions per a l' ús correcte del condó femení

 1. Aguanta el preservatiu amb l'anella que du. Agafa l'anella de la part tancada del preservatiu i pressiona-la amb els dits, de manera que quedi llarga i estreta.
 2. Introdueix l'anella interna a la vagina.
 3. Empeny l'anella interna tan profundament com sigui possible, de manera que quedi al fons, com si et posassis un tampó.
 4. No cal que retiris el preservatiu femení immediatament després de l'ejaculació.
 5. Un cop acabada la relació, cal que treguis el preservatiu prement l'anella externa i retorçant-la per a mantenir el semen a l'interior del preservatiu. Estira sense por cap a defora, però sense brusquedat. Igual que el preservatiu masculí, no el tiris al vàter sinó als fems.

Els condons i el sexe oral

Per practicar sexe oral sense cap risc és necessari utilitzar el condó en el cas de la fel.lació (n'hi ha de sabors) i les barreres de làtex o plàstic en el cas del cunnilingus i annilingus. 

Doble protecció

Es tracta d'emprar dos mètodes anticonceptius alhora, un per a evitar l'embaràs i l'altre per a evitar infeccions de transmissió sexual.

Parlam del preservatiu masculí o femení + qualsevol dels mètodes hormonals que hi ha al mercat (ja sigui la pastilla, la anella vaginal, o el "pegat"). 

et podem ajudar amb més informació sobre aquest tema?consulta'ns

Publicador de continguts