Una anticoncepció adequada i responsable és la millor forma de protecció davant els embarassos no desitjats. No obstant això, hi ha situacions en què la protecció falla o no existeix, i és quan hom pot recórrer al tractament d'emergència.
Es coneix amb altres noms:
anticoncepció d'emergència
postcoital
Què és?
És un mètode per a intentar evitar l'embaràs en les següents situacions:
Si ha fallat el mètode anticonceptiu; per exemple, si s'ha romput el preservatiu, hi ha un oblit de la pastilla anticonceptiva, expulsió del DIU... i s'han mantingut relacions sexuals.
En casos de violació.
Ús recent de fàrmacs teratògens, previs al coit.
Després d'haver tingut relacions sexuals no protegides.
Aquest tractament d'emergència està inclòs a la llista de medicaments essencials de l'Organització Mundial de la Salut.
Què NO és?
Un mètode avortiu: si ja s'ha produït l'embaràs no passarà res; és a dir, el tractament postcoital no afectarà per a res l'embrió i l'embaràs continuarà endavant. Els anticonceptius d'emergència són inefectius una vegada que ha començat la implantació de l'òvul a l'úter de la dona i no poden ocasionar avortament un cop que la dona està embarassada.
Un mètode anticonceptiu: és un tractament d'emergència. Això vol dir que només s'ha d'emprar en casos específics i MAI com a un mètode anticonceptiu més.
En què consisteix i on aconseguir-la?
En aquests moments hi ha dos tractaments possibles d'urgència:
El de les 72 hores: Consisteix en l'administració d'una pastilla amb un component anomenat levonorgestrel administrat en una sola dosi, si no han passat 72 hores des de la relació sexual de risc. Tot i que s'ha demostrat que la seva eficàcia és fins a les 72 hores, la seva eficàcia és del 90% quan es pren dins les 24 hores després de la pràctica de risc, i d'un 85% abans de les 72 hores. Per a aconseguir-la a la nostra comunitat hi ha dues opcions: anar al centre de salut IBSalut corresponent, on la dispensen de forma gratuïta al mateix centre, o comprar-la directament a la farmàcia sense recepta.
El dels 5 dies: Consisteix en l'administració d'una pastilla amb un component anomenat acetat d'ulipristal. S'anomena pastilla dels 5 dies perquè la seva eficàcia pot allargar-se fins a 5 dies després de la relació sexual de risc. Tot i això, igual que al cas anterior, la seva major eficàcia la trobam quan es pren dins les 24 hores després de la pràctica de risc. Aquesta pastilla també es pot comprar a les farmàcies sense recepta.
Quan s'ha de prendre?
Hi ha un marge de 120 hores després de la relació sexual per a prendre el tractament d'urgència, és a dir, 5 dies. Es recomana iniciar el tractament al més aviat possible, ja que tendrà major eficàcia.
Els darrers estudis informen que l'eficàcia és molt més elevada si s'administra dins les primeres 24 hores des de la relació de risc.
Com actua?
Inhibeix l'ovulació bloquejant l'ovari abans que alliberi l'òvul.
Si l'òvul fertilitzat ja està implantat a la paret de l'úter la dona ja està embarassada i aleshores les pastilles NO tenen efecte.
Té contraindicacions?
Segons estudis no hi ha casos en què estigui contraindicat aquest tractament i, per tant, no cal fer cap exploració ni examen físic abans de prescriure-la. No obstant això, insistim que es tracta d'una mesura d'emergència i no d'un mètode anticonceptiu, de manera que millor si no s'ha de prendre.
Efectes secundaris
Hi ha persones que quan prenen aquest tractament poden tenir algunes molèsties ocasionals, tals com mal de cap, nàusees, vòmits, mal de panxa semblant a quan es té la menstruació, i pot alterar en alguns casos els cicles menstruals avançant-los o retardant-los.
De totes maneres, parlam de casos molt puntuals ja que en general no representa cap molèstia i els efectes secundaris són mínims.
RECORDA que el tractament d'emergència NO et protegeix de les malalties de transmissió sexual, inclòs el VIH. El millor mètode per a evitar-les és el preservatiu.
IMPORTANT: Si tot i haver pres la píldora postcoital es produeix un retràs de més de 7 dies en la baixada de la menstruació cal realitzar un test d'embaràs.
et podem ajudar amb més informació sobre aquest tema?consulta'ns