Excursionisme a Mallorca
Altres mètodes - PalmaJove
Preguntes freqüents
En aquesta secció responem algunes preguntes comunes sobre els mètodes anticonceptius:
És la marxa enrere un mètode anticonceptiu efectiu?
No, la marxa enrere no és un mètode anticonceptiu efectiu. Existeix la creença equivocada que si el penis es retira de la vagina abans de l’ejaculació, no hi ha risc d’embaràs. No obstant això, aquest mètode no és fiable perquè el penis allibera un líquid preseminal durant l’excitació que pot contenir espermatozoides. Aquests espermatozoides poden arribar a la vagina i causar un embaràs; a més, no protegeix contra les ITS.
La recomanació és utilitzar un preservatiu des que el penis estigui en erecció, o un altre mètode anticonceptiu fiable. Recorda: “Abans de ploure, plovisqueja”, i aquest plovisqueig, que és el líquid preseminal, pot dur a un embaràs no desitjat. A més, no totes les persones són capaces de controlar el moment de l’ejaculació, fet que pot resultar en l’ejaculació dins la vagina i augmentar encara més el risc d’embaràs o contagi d’ITS.
Què és el mètode Ogino?
El mètode Ogino, juntament amb el control del moc cervical i la temperatura basal, és una opció natural que s’utilitza principalment per a identificar els dies fèrtils del cicle menstrual en persones que cerquen un embaràs. No obstant això, NO protegeix contra les ITS.
Aquest mètode es basa a calcular els dies d’ovulació, però és important tenir en compte que és poc fiable com a anticonceptiu, especialment per a persones amb cicles menstruals irregulars, a causa de les possibles variacions en l’ovulació. A més, existeix la possibilitat d’ovular més d’una vegada al mes, fet que incrementa el risc d’un embaràs no planificat.
Què faig si no pens a prendre el meu anticonceptiu?
- Píndoles anticonceptives: Si no has pensat a prendre la píndola i han passat menys de 12 hores, pren-la tot d’una que te’n recordis i segueix amb la resta de les píndoles a l’hora habitual. Si han passat més de 12 hores, també has de prendre-la, però utilitza un mètode de barrera (com el preservatiu) durant els següents 7 dies.
- Pegat anticonceptiu: Si no penses a canviar el pegat en la data programada, aplica’n un tot d’una que te’n recordis. Si el retard és superior a 48 hores, és necessari utilitzar un mètode de barrera durant els pròxims 7 dies.
- Anell vaginal: Si oblides retirar o col·locar l’anell vaginal en la data correcta, segueix les instruccions per a un ús segur i considera utilitzar un mètode de barrera durant els pròxims 7 dies.
Què passa si tenc vòmits o diarrees després d’utilitzar el meu anticonceptiu?
- Píndoles anticonceptives: Si vomites o tens diarrea dins les 4 hores posteriors a la presa de la píndola, pot ser que aquesta no sigui efectiva. Has de prendre una altra píndola d’un envàs extra. Si han passat més de 4 hores, l’eficàcia no se’n veurà afectada.
- Injeccions i pegat anticonceptiu: Aquests mètodes no es veuen afectats per vòmits o diarrees, ja que les hormones s’alliberen directament en el torrent sanguini.
Afecten els mètodes anticonceptius hormonals al desig sexual?
La majoria de les persones no experimenten canvis significatius en el seu desig sexual en utilitzar mètodes anticonceptius hormonals com píndoles, pegat, anell vaginal o injeccions. No obstant això, en alguns casos, poden presentar-s’hi alteracions. Si notes un canvi en el teu desig sexual que et preocupa, consulta amb el teu professional de la salut.
Què passa si som fumadora i utilitz anticonceptius hormonals?
Fumar augmenta significativament els riscos per a la salut, especialment si tens més de 35 anys i utilitzes anticonceptius hormonals. Això inclou un major risc de desenvolupar problemes cardiovasculars. Deixar de fumar és el més recomanable per a la teva salut en general, i especialment si estàs utilitzant mètodes anticonceptius hormonals.
Quan recuperaré la fertilitat després de deixar d’utilitzar anticonceptius?
- Píndoles anticonceptives i anell vaginal: la fertilitat generalment es recupera en el següent cicle menstrual després de deixar d’utilitzar aquests mètodes.
- DIU (coure i progesterona) i implants: la fertilitat també es recupera ràpidament després de retirar el dispositiu o l’implant.
- Pegat anticonceptiu: igual que altres mètodes hormonals, la fertilitat sol tornar en el cicle següent després de deixar d’utilitzar el pegat.
Com afecten els anticonceptius al pes corporal?
- Píndoles anticonceptives, pegat i anell vaginal: En general, aquests mètodes no haurien de causar un canvi significatiu en el pes corporal. Qualsevol canvi en el pes és generalment temporal i s’estabilitza amb el temps.
- Implants i DIU: Aquests mètodes hormonals també tenen un baix impacte en el pes corporal.
Puc prendre altres medicaments mentre utilitz anticonceptius hormonals?
És fonamental informar el teu metge sobre qualsevol medicament que estiguis prenent mentre utilitzes anticonceptius hormonals, ja que alguns poden reduir l’eficàcia dels anticonceptius.
El preservatiu et lleva sensibilitat?
És comú sentir que el preservatiu pot reduir la sensibilitat durant les relacions sexuals, però això varia de persona a persona. Avui dia, hi ha preservatius ultrafins dissenyats per a maximitzar la sensibilitat sense comprometre la protecció. A més, utilitzar preservatius adequats a la mida i la lubricació pot millorar l’experiència, i assegurar que sigui plaent i segura.
Què és el sagnat per privació?
Quan utilitzes mètodes anticonceptius hormonals, com la píndola, el sagnat que experimentes no és un sagnat menstrual com el que ocorre de manera natural. Aquest tipus de sagnat s’anomena sagnat per privació.
En què es diferencia del sagnat menstrual?
El sagnat per privació ocorre perquè els anticonceptius hormonals detenen l’ovulació. Atès que no s’ovula, no es produeix un cicle menstrual natural, que és el procés mitjançant el qual el cos es prepara per a un possible embaràs.
En lloc d’això, el sagnat per privació és una resposta del cos a la manca d’hormones durant els dies en què no prens les píndoles actives (o en prens les placebo). És més lleuger i menys intens que el d’una menstruació regular i és un signe que el teu cos està reaccionant al canvi en els nivells hormonals, no d’un cicle menstrual complet.